![]() |
Nallekoriste kakun päälle. Tämä huristeli postin mukana Espooseen saakka :) |
![]() |
Laitoshuoltajaksi valmistuneen kakkukoriste |
![]() |
Koristeita erinäisiin tilanteisiin. Joutsenet treeniä tulevaa hääkakkusesonkia varten :) |
![]() |
Karhu- koristeen tekeminen on ehkä haastavin työ, mitä olen tähän mennessä tehnyt. Siihen ei ole valmista muottia, jonka pohjalta olisi voinut lähteä työstämään. Kun muotteja ei ole, piirrän työn leivinpaperille ja leikkaan massasta piirroksen mukaan tarvittavat osat ja kokoan ne. Karhukoriste on tehty kolmesta eri osasta: musta pohja, punainen siivu ja keltainen osa. Maalasin Städterin mustalla pastavärillä karhun kasvot. Pienemmät yksityiskohdat tein mustalla elintarviketussilla. Pastavärien ohennukseen on hyvä käyttää kirkasta alkoholia, sillä se haihtuu nopeasti ja koriste kuivuu nopeammin.
Lakkiaiskausi painaa päälle ja olen aloittanut jo hieman valmistelemaan niihin tilauksia. Serkkuni pääsee ylioppilaaksi ja halusin hänen juhliinsa tehdä jotain, mitä ei välttämättä ihan kaikkien juhlissa olekkaan. Konvehdeista löytyy eri makuja, mm. toffee, appelsiinifudge, hasselpähkinänougat ja tryffelinougat. Vaikka nämä on aika työläitä tehdä, joka kerta on yhtä innoissaan kun näkee lopputuloksen. Erityisesti olen mieltynyt kuvioituihin konvehteihin. Kuviokonvehdit valmistetaan erityisellä muotilla, jossa on magneettipohja. Pohjan ja muotin väliin tulee kalvo, jossa on värjätyllä kaakaovoilla tehtyjä kuvioita. Käytän ns. kuorrutesuklaata, koska se on valmiiksi temperoitua. Temperointi on oma taiteenlajinsa ja vaatii omat työvälineensä ja tilansa. Käytän kuorrutesuklaata, koska minulla ei ole asunnossamme yksinkertaisesti tilaa hankkia temperointiin tarvittavia välineitä. Juuri tänään posti toi minulle uuden konvehtimuotin ja uusia kuviokalvojakin on tulossa. Ehkä ehdin kokeilla niitä sitten tämän valmistujaisrumban jälkeen :)
Paljon on juhlittu lähiaikoina pieniä ihmisen alkuja ja ristiäis/nimiäiskakut ovatkin yksi suosikeistani tehdä. Pitkään olen odottanut, että pääsisin tekemään jotain muumeihin liittyvää ja nyt se vihdoin oli mahdollista. Muumikakkuun tuli kokeiltua uutta yksityiskohtaa rusetin tai helminauhan tilalle kakun reunalle. Asiakkaan toiveena oli kukkia ja niitä hän myös sai nauhaan. Lopputulos näyttää aika kivalta. Vanha luokkakaverini otti minuun yhteyttä ja toivoi hänen tyttärensä ristiäisiin tarjoiluja. Aikataulumme menivät ikävästi päällekkäin minun leikkauksen vuoksi, mutta hän oli valmis siirtämään juhlia, jotta sai minulta kakkua. Kiitos vaan hänelle luottamuksen osoituksesta! Tämä sai kyllä hyvälle tuulelle. Pitkästä aikaa sain tehdä hieman suolaistakin tarjottavaa. Eräisiin ristiäisiin haluttiin jotain suolaista piirakkaa, jossa ei ole kinkkua eikä kalaa. Päädyin tekemään välimerellistä kasvispiirakkaa, jonka reseptin olen joskus bongannut Valion sivuilta. Tässä resepti, jos joku haluaa kokeilla:
Välimeren kasvispiirakka (27cm vuoka)
Pohja:
- 12g hiivaa
- 1dl vettä
- 1/4tl suolaa
- 25g voisulaa
- 3.5dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon suola ja jäähtynyt voisula. Sekoita vielä joukkoon jauhot. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi liinan alla.
Täyte:
- 400g kesäkurpitsaa
- 1 paprika
- 1prk (160g) salaattijuustoa (käytin yrttimarinoituja fetakuutioita)
- 4dl turkkilaista jogurttia
- 3 munaa
- 3 valkosipulin kynttä
- 1.5rkl oreganoa
- 0.5tl mustapippurirouhetta
- 0.5rkl hunajaa
1. Kuutioi kesäkurpitsa ja paprika. Kuullota kasviksia hieman paistinpannulla.
2. Valuta juustosta neste pois.
3. Sekoita jogurttiin kananmunat ja mausteet ja yhdistä täytteen ainekset.
4. Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla alustalla ja kauli halkaisijaltaan n. 27cm:n kokoiseksi. Nosta taikina voideltuun vuokaan ja levitä taikinaa myös vuoan reunoille. Kaada täyte vuokaan.
5. Paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 40 minuuttia.
Harrastan reseptien hamstraamista tätä kokeilen vielä joskus- tyylillä ja nyt oli tämän piirakan vuoro. Tein sellaisen huomion tästä reseptistä, että tuolla täytemäärällä teki heittämällä kaksi piirakkaa normaaliin 27-senttiseen piirakkavuokaan, kunhan tekee sitten pohjan tuplana. Juuston määrä kannattaa tuplata, jos tekee kaksi piirakkaa :) Itse en niinkään perusta kasvisversioista, mutta tästä tuli kyllä herkullinen tuoksu!
![]() |
Greippijuustokakku |
Ensi viikolla tapahtuu jänniä, sillä lähden Finnbakelsin koulutukseen Keravalle! He tarjosivat minulle freelancer-muotoista keikkatyötä, jota en malta millään odottaa. Maanantaina ja tiistaina saan koulutusta tulevaa työtä varten. Jännittää kuin pikkulasta jouluaamuna :D Peräkylän emäntä lähtee isolle kirkolle. Kerrottakoot sen verran, että Finnbakels on maahantuontifirma, joka on erikoistunut leipomoalan raaka-aineisiin. Mukavaa saada monenlaista oppia tältä alalta. Tähän mennessä on jo koulussa tullut esille, että työtapoja on yhtä monta kuin on tekijääkin. Aina välillä leikkisästi kinataankin koulun leipomossa, mikä on se juuri oikea tyyli tehdä asioita. Minun mielestä oikea tyyli on se, mikä itsestä tuntuu ja näyttää hyvältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti