Viime aikoina on ollut kiireitä niin paljon, että hyvä kun on pysynyt menossa mukana. Työharjoittelu tuli suoritettua loppuun ja koulussa alkoi uusi jakso ja sen mukana myös läksyt. Voin kyllä kertoa, että leipien teko ei ole mitään helppoa puuhaa vaikka se aluksi vaikuttikin siltä! Paljon pitää laskea lämpötiloja ja tietää kemiastakin asioita. Pitäisi vissiin kaivaa lukion kirjat jostakin naftaliinista esille! :D Eiköhän se tästä pikkuhiljaa kunhan alkukankeudesta pääsee.
Mutta niitä kakkuja on tullut leivottua ihan urakalla ja tässä niitä olisi!
Vaaleanpunaiseen ja tähän violettiin ristiäiskakkuun oli haastavaa löytää sopivan väristä sokerimassaa, koska kaikissa oli aika voimakkaat värit. Päätin samalla kokeilla massan tekoa kokonaan itse ihan juurta jaksaen. Ne onnistuikin kohtuu hyvin! (Koulussa sain kokeilla ensimmäisen kerran, niin ei tarvinnut ihan lonkalta kuitenkaan tekassa :D ) Massasta tulee himpun verran erilainen kuin kaupasta ostettu. Se on rakenteeltaan pehmeämpi ja soveltuu kyllä hyvin kuorruttamiseen, mutta koristeita siitä on vähän heikkoa tehdä. Oli niin monta tilausta päällä, etten ehtinyt alkaa kokeilemaan, jos massan joukkoon olisi sekoittanut hieman CMC-jauhetta lujittamaan massaa. Tein kaksi erillistä massaa ja värjäsin molemmat Wiltonin pastaväreillä: violet ja pink. Kovin paljoa väriä ei tarvinnut laittaa, koska halusin hempeät värit. Tässä reseptiä, jos joku haluaa askarrella:
Sokerimassa (yhteen 22cm kakkuun):
- 10g liivatelehtiä
- 38g vettä
- 14g glyseriiniä (omani ostin Yliopiston Apteekista 2dl 13.64€)
- 79g glukoosisiirappia
- 625g tomusokeria siivilöitynä
1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Lämmitä vettä ja liuota liivatelehdet siihen.
3. Laita nestemäiset ainekset (liivatevesi, glyseriini ja glukoosisiirappi) kulhoon.
4. Lisää joukkoon siivilöity tomusokeri. Vatkaa massa tasaiseksi.
Massa jää tässä vaiheessa vielä todella notkeaksi ja pinta on kokeiltaessa hieman tahmea. Tässä vaiheessa lisäsin itse värin massaan (Hox! Muista kertakäyttöhanskat, jos et halua värjätä ihoa) Massaan tulee vaivata käsin lisää tomusokeria ja massan valmistuminen tulee arvioida itse näppituntumalla. Jouduin itsekin tekemään violetin massan kahteen kertaan, koska ensimmäiseen vaivasin liikaa sokeria mukaan. Liian kova massa repeää kaulittaessa ja siitä ei saa kyllä kertakaikkiaan mitään tehtyä. Kun massa alkaa vaivatessa tuntua paksummalta kannattaa se kääriä kelmuun ja laittaa jääkaappiin tekeytymään joksikin aikaa, näin liivatteet saavat tehdä työnsä rauhassa. Tarvittaessa voit vaivata tomusokeria myöhemmin lisää.
Pitkästä aikaa tein myös vähän erilaisia käsitöitä. Ystäväni on menossa kesällä naimisiin ja hän pyysi minua tekemään bestmaneille "vieheet". Heille ei siis tule kukkia ollenkaan vaan tuunasin askarteluhuovasta käsin ompelemalla sydämet, jotka sopivat hyvin sävyltään kaasojen rannekukkaan. Toiveena oli nimenomaan, että ompeleet saa jäädä näkyviin. Leikkasin paperista sopivan kokoisen ja -mallisen sydämen, jonka jäljensin kevyesti lyijykynällä huopaan. Leikkasin yhtä kokonaista sydäntä varten kaksi kappaletta sydämiä huovasta ja ompelin ne yhteen. Jätin kuitenkin raon, josta sain täytettyä sydämen vanulla. Lopuksi ompelin sydämen kiinni ja sen taakse rintaneulapohjan. Ompelin vielä pienen kaistaleen huopaa neulan päälle, jotta se varmasti pysyy sydämessä kiinni. Käsin ompeleminen ei ole minun vahvin laji, mutta tällä kertaa voi kyllä olla tyytyväinen lopputulokseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti